Dania które mogą zawierać alergeny
Dania oznaczone ikoną zawierają alergeny, po najechaniu kursorem na ikonę (lub długim tapnięciu) zostaną wyświetlone alergeny dla wskazanego dania.
Informacje ogólne o alergenach
Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); 74 c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Białka mleka krowiego i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne
5. Skorupiaki - ok. 30 jadalnych gatunków skorupiaków, m. in. krewetki, kraby, langusty i raki. 6. Mięczaki i produkty pochodne
7. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
8. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ); b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu Dalfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
9. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
10. Seler i produkty pochodne;
11. Gorczyca i produkty pochodne;
12. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
13. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
14. Łubin i produkty pochodne;
Lista dań zawierających alergeny
Nie wyszczególniono dań zawierających alergeny